FAQ

FAQ

Q. Vilka förkunskaper krävs för en jakt?


Vid all jakt i Sverige krävs att man löst det statliga jaktkortet. Statligt jaktkort och vapenlicenser ska alltid medtas. Vi rekommenderar även att ni har en gällande jägarförsäkring som täcker både ansvar och olycksfall. Jägarförsökring erhålls vanligtvis genom medlemskap i någon av jägarorganisationerna i Sverige. Vid alla jakter där vi ombesörjer jaktledning kräver vi att gästen har en gällande jägarförsäkring. Vid älgjakt ska samtliga jakdeltagare, om inte annat överenskommits ha bevis på godkänt skjutprov på älg motsvarande minst brons. Vid björnjakt ska godkänt björnpass finnas.   

FAQ

Bra att veta inför en bokning

Nedan har vi sammanställt några vanliga frågor. Funderar ni på något annat, ring eller skicka ett mail så försöker vi svara så fort vi kan.
Q. Hur reser man till Smilakojan och Blaiken?


Blaikens jaktområde ligger i Sorsele kommun i Västerbottens län och närmaste centralorter är Sorsele och Storuman. Vanligtvis kommer man med bil, men det går även att flyga. Väljer ni flyg rekommenderar vi Hemavans flygplats.

Q. Vilken kaliber ska man välja vid olika typer av jakter?


Vid älg- och björnjakt kan man använda alla kalibrar i klass 1. De vanligaste kalibrarna vid älgjakt är 6,5 X 55, 308 W, 30-06 och 9,3 X 62.  Vid toppjakt rekommenderas 222 Rem, 6,5 X 55 , 308 W eller annan flackskjutande kaliber.  Vid jakt på tjäder med trädskällare rekommenderas  samma som vid toppjakt eller  varför inte 22 Hornet eller 22 WM, och gärna kombinerat med hagel.

Q. Går det att garantera att man skjuter en älg?


Det går aldrig att garantera att vilt fälls. Det är många faktorer som spelar in, väder, jägarens kondition, skjutförmåga, och självklart tillfälligheter. All jakt bedrivs på naturliga bestånd och vilttätheten i norra Sverige är betydligt lägre än i södra Sverige och många andra delar av världen. Sverige har dock en världens största populationer av älg, men trots det går garantier aldrig att lämnas. Desto fler jaktdagar desto större chans finns att erhålla sitt vilt. 

Q. Hur bokar man en jakt?


Ring eller skicka ett mail och stäm av möjligheter att boka önskad jakt. Vid överenskommelse om bokning erhålls en bokningsfaktura där 50 % av det totala priset ska erläggas inom 7 dagar. Resterande betals senast 30 dagar innan ankomst. Vi har lagstadgad resegaranti som skyddar er som köpare om vi av någon anledning inte skulle kunna  genomföra bokat arrangemang.  Vid bokning av korttidsjakt på småvilt erhålls karta och allmäna villkor vid bokning och betalning sker via faktura om inte annat överenskommits.